Quantcast
Channel: PsiHolistic.ro - site si blog cabinet de psihoterapie Galati: Oana Rafa » feedback
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Nu exista esec, exista doar feedback

$
0
0

Einstein, Edison, Freud sau Mozart sunt toti, oameni care au perseverat pentru a obtine ce si-au dorit cu orice pret si care au avut convingerea ca nu exista esec, exista doar feedback. Miile de experiente ale lui Thomas Edison, pentru a descoperi un filament cu care sa functioneze becul inventat de el, ilustreaza acest principiu. Cand i s-a spus ca probabil a trebuit sa-i fi fost foarte greu sa incerce si sa esueze de mii de ori, el a raspuns ca nu a esuat ci a descoperit mii de modalitati prin care nu poate sa faca becul sa functioneze. Oamenii au tendinta de a renunta prea usor, insa foarte multi si-ar imbunatati viata considerabil daca ar considera experienta un feedback si nu un esec.
Feedbacku-ul contine si exprima de cele mai multe ori trairi, transmite un mesaj sau mai multe, poate fi util daca iti doresti sa inveti, sau poate trece neobservat. El inseamna asumare si experienta personala. Exeprienta si acceptarea esecului inseamna infrangere si resemnare. Unii oameni pentru orice înfrangere au inventat expresii cum ar fi: “Asta-i viata!” care sa-i faca sa se simta mai bine, care sa le spuna ca au facut tot ce au putut, dar ca au fost invinsi de soarta, insa sunt oameni pentru care a face lucrurile in care cred inseamna sa nu se lase invinsi de soarta, sa gaseasca curajul si tenacitatea pentru a reusi in ceea ce-si propun. Pentru ei experienta si cantarirea feedback-ului inseamna alegere si invatare. Nu exista infrangere, exista doar invatare.
Imaginati-va ca aveti aceasta convingere. Cum v-ar influenta ea sub urmatoarele apecte:
- Acceptarea feedback-ului din partea altora?
- Increderea in feedback-ul oferit?
- Increderea voastra de sine atunci cand va prezentati ideile?
- Dorinta de a va asuma riscuri?
Incercati sa verificati aceste lucruri: ce ar insemna pentru voi si ce potential de invatare ar putea fi eliberat? In contextul dezvoltarii personale aceasta convingere este una dintre cele mai puternice si atunci cand o avem putem invata din orice experienta personala.
Traim intr-o lume in care feedback-ul este cu mult mai util in timp real si atinge maximul de eficienta cand se petrece imediat dupa observarea unei experiente. Oamenii capabili sa profite de aceasta convingere sunt cei care cred cu adevarat ca au multe de invatat; nu exista esec, exista doar feedback sub nenumarate forme, mult mai multe decat am experimentat noi pana acum. Trebuie sa ne asumam situatiile care aduc schimbare in viata noastra si sa invatam din ele.
O viata traita prin intermediul acestei convingeri va face sa se schimbe toate domeniile vietii voastre, si in special acelea care au nevoie de perseverenta si de intelepciunea de a invata din “lucrurile care nu merg”.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images